Možda ste napor no radili na poslovnoj ideji i sada ste spremni da je podelite sa svetom. To uključuje nekoliko ličnih sastanaka i nekoliko konferencijskih poziva sa poslovnim partnerima. Ali, neposredno pre nego što počnete da se sastajete sa poslovnim partnerima, vaš najbolji pomoćnik, vaša desna ruka je ljut i otvara vrata korporativnoj špijunaži iz osvete.

Kako da budete sigurni da vas neće špijunirati tokom vaših razgovora?

Pa, hajde da pogledamo dva najlakša načina za špijuniranje kancelarijskog okruženja.

Audio greška ili uređaj za slušanje skriven u kancelariji:

Uređaji za slušanje su mali mikrofoni koji špijuniraju tako što hvataju zvukove ili ih snimaju ili ih prenose (ili oboje) na daljinski prijemnik. Audio bubica može biti skrivena skoro bilo gde – ispod stola, unutar lampe, tastature ili štampača, čak i ušuškana u pregibe zavese. Što je špijunska greška manja, veća je verovatnoća da će prenositi snimak.

Skrivena kamera ili špijunska kamera prikrivena unutar kancelarijske opreme.

Ovih dana skrivene kamere mogu biti male kao glava zavrtnja za drvo. Baš kao i audio greške, špijunske kamere se mogu prilično lako sakriti u kancelarijskom okruženju, čak se mogu ugraditi u radnu kancelarijsku elektroniku kao što je sat ili ventilator. I baš kao i uređaji za slušanje, što su manji, veća je verovatnoća da će preneti snimak na spoljni prijemnik.

Sada, ako vaš bivši zaposleni zaista želi da ugrozi vaš investicioni kapital, mogao bi koristiti I skrivenu kameru i da špijunira te sastanke, a zatim da one procure u javnost.

zastita preduzeca od prisluskivanja

Evo kako da ih zaustavite:

– Koristite obavezno detektore prislušnih uređaja koji otkrivaju sve uređaje koje služe za prisluškivanje, prećenje ili bilo koje drugo neovlašćeno snimanje ili slušanje. Postoje detektori prislušnih uređaja koji mogu da otkriju više različitih vrsta prisluškivača.
– Tu su još i ometači signala za zaštitu vaše poslovne ideje od prisluskivanja i za zaštitu od neovlascenog špijuniranja.
– Još jedno rešenje je i vizualni i ručni pregled prostorije.

Budite oprezni i koristite neke od ovih alatki za otkrivanje prisluškivača. Ali dugoročno, kako vaše poslovanje raste i imate više proizvoda na tržištu to će biti sve teže. Neke kompanije zapošljavaju stručnjake koji redovno čiste konferencijske sobe i kancelarije radi potencijalnih špijunskih pretnji.

Fizički uređaji za prisluškivanje mogu biti veoma efikasni ako se ostave na pravom mestu. Poverljivi razgovori između viših zaposlenih mogu pružiti dragocene informacije o ciljevima kompanije.

Industrijska špijunaža

Industrijska špijunaža se može vršiti na različite načine, ali najsofisticiraniji napadi uključuju zaposlenog u poslu koji je meta. Konkurent može pokušati da zaposli osobu u ciljanom preduzeću, ili može prići postojećem zaposlenom i ponuditi mu platu u zamenu za informacije.

Industrijska špijunaža se često izvodi jednostavnim angažovanjem bivšeg zaposlenog u preduzeću. Nakon što zaposleni napusti posao, nije neuobičajeno da ih drugi u istoj industriji angažuje samo da bi naučili ono što znaju.

Da bi se zaštitili od industrijske špijunaže, sva preduzeća bi trebalo da vode računa o tome koga zapošljavaju, da paze na nezadovoljno ponašanje, da obezbede fizičke prostorije i primenjuju sajber bezbednost.

Možda će vas zanimati neke od tema

Kako pronaći skrivene kamere u privatnom smeštaju ili hotelu?

Prisluskivanje, prisluskivaci i opasnosti savremenog doba

Šta bi se desilo kada u svetu ne bi bilo GPS-a?

Da li tajni aganti stvarno koriste špijunsku opremu?