Nije tajna da bežično prisluškivanje dovodi vašu mrežu za nadzor u opasnost od narušavanja bezbednosti. Ali to ne mora biti tako. U ovom postu na blogu ćemo razgovarati o koracima  koje možete preduzeti da zaštitite svoju mrežu od napadača pomoću daljinskog prisluškivanja.

Oprema za prisluškivanje na daljinu

Oprema za prisluskivanje na daljinu je spijunska oprema u koju spadaju svi uredjaji za prisluskivanje na daljinu. Daljinsko prisluskivanje se može vršiti na više naćina i uz različitu vrstu uređaja za prisluškivanje na daljinu.

Pregledaćemo tipove napada koji se obično koriste za dobijanje neovlašćenog pristupa i podelićemo savete i trikove koje je lako pratiti za njihovo sprečavanje. Naučićete koliko je važno koristiti jaku enkripciju, protokole za autentifikaciju i drugo.

Kod nas možete pronaći različite tipove uređaja za prisluškivanje na daljinu. Ukoliko Vam neki pojmovi nisu baš najjasniji ili imate drugih nedoumica, najbolje je da nas pozovete.

Šta je daljinsko prisluškivanje?

Daljinsko prisluškivanje postalo je ozbiljnije pitanje u digitalnom dobu. Sa razvojem tehnologije, kriminalci i druge zlonamerne strane su uspele da iskoriste savremenu opremu da prisluškuju razgovore bez fizičkog prisustva. Ova vrsta nadzora se naziva daljinsko prisluškivanje i postoji nekoliko različitih načina na koje se to može uraditi. Uključujući korišćenje tehnika bežičnog njuškanja, elektronskih prisluškivača, sajber špijuna, digitalnih alata za prisluškivanje, onlajn aplikacija za njuškanje i nevidljivih slušalaca.

Bežično špijuniranje podrazumeva korišćenje radio frekvencija ili Wi-Fi veza. Koje mogu omogućiti napadaču da nadgleda razgovore koji se odvijaju u određenom opsegu od njihove lokacije i prenose na daljinu. Kako da obezbedite svoju bežičnu mrežu? Sajber špijuni se štite od neovlašćenog nadzora pokušavajući da presretnu komunikaciju između dve tačke.

Mrežno špijuniranje i hakovanje WI-FI mreže

Bilo putem e-pošte ili mobilnih telefona, dok digitalno prisluškivanje uključuje presretanje komunikacije preko računarskih mreža putem nelegalnih softverskih instalacija poznatih kao „backdoors“ koje omogućavaju pristup sa zadnje strane.

Što omogućava svakom pojedincu sa poznavanje takvih sistema neovlašćeni daljinski pristup nečijem sistemu tj. mreži. Potencijalno omogućavajući neovlašćenom korisniku potpunu kontrolu nad svim povezanim računarima,uređajima unutar te mrežne granice. Što rezultira curenjem informacija kao i daljom eksploatacijom.

Mrežno špijuniranje se odnosi na praćenje aktivnosti ljudi na vebu korišćenjem špijunskih programa. Postavljenih na računare nesuđenih žrtava koji su obično povezani preko ekstenzija pretraživača ili otmice IP adresa povezanih direktno preko internet veze. Tako da možda čak ni ne shvate šta se dešava dok ne bude prekasno!

Na kraju, nevidljivi slušaoci poznatiji kao tajni presretači oslanjaju se na vešte pokušaje manipulacije gde hakeri koriste taktiku skrivenog presretanja. Koristeći razne vrste prisluškivača  kao što su mikrofoni skriveni u svakodnevnim predmetima kao što su plišani medvedi itd. Dobijajući na taj način neograničene mogućnosti slušanja sa bilo kog mesta.

prisluskivaci na daljinu 2

Prisluškivači na daljinu

„Prisluškivanje na daljinu“ može da se odnosi na bilo koju radnju u kojoj pojedinac ili grupa prisluškuju komunikacije koje nisu namenjene njihovim ušima. Ovu vrstu prikrivenih aktivnosti koriste različiti akteri, od sajber kriminalaca do špijuna.

Elektronsko prisluškivanje se odnosi na presretanje digitalnih signala poslatih preko žičanih ili radio prenosnih veza kao što su mobilni telefoni, računari i sateliti bez dozvole vlasnika. Napadači obično koriste specijalizovani hardver poznat kao prijemnici. Koji primaju signale koji potiču iz udaljenog izvora za daljinsko presretanje privatnih podataka.

Ovi prijemnici se takođe mogu maskirati u svakodnevne predmete poput budilnika koji omogućavaju počiniocima da ostanu neotkriveni dok nadgledaju ciljane pojedince ili grupe sa malim rizikom od otkrivanja.

Sajber špijuni idu čak i dalje od većine daljinskih prisluškivača tako što se zapravo infiltriraju u sisteme umesto da samo pasivno prisluškuju komunikacione linije. Koristeći sofisticirana sredstva, kradu korisnička imena, lozinke i poverljive dokumente – često pred vašim nosom! Povrh svega, ne ostavljaju nikakav trag nakon krađe podataka, što otežava organizacijama koje su kompromitovane da rano otkriju zlonamerne aktivnosti.

Šta sve obuhvata digitalno prisluškivanje?

Digitalno prisluškivanje obuhvata sve vrste tehnika namenjenih tajnom dobijanju audio snimaka. Kako razgovora uživo, tako i onih unapred snimljenih na mobilnim telefonima, računarima itd. Uključuje onlajn njuškanje – praćenje korisnika preko platformi društvenih medija, nevidljive slušalice, hakovanje e-pošte, neovlašćeno nadgledanje, prisluškivanje telefonskih linija, prikriveno presretanje –  kloniranje SIM kartica, tajni presretači sve dizajnirano sa jednom svrhom za prikupljanje poverljivih obaveštajnih podataka!

Daljinski nadzor uključuje korišćenje tehnika kao što su satelitski snimci ili bespilotne letelice za špijuniranje iz daljine kretanja pojedinaca bez njihovog znanja. Bežično špijuniranje koje se naziva i „čuvanje“ obično obavljaju hakeri koji mogu da pristupe nečijoj Vi-Fi vezi izvan svog doma. Bez ikakve potrebne dozvole ili ovlašćenja.

<h2>Elektronsko ili digitalno prisluškivanje?</h2>

Elektronsko prisluškivanje se na sličan način može vršiti preko uređaja postavljenih na javnim mrežama. Kao što su hotspotovi koji omogućavaju napadačima da snime razgovore sa mikrofonom aktiviranim prijemnicima koji se nalaze negde drugde u blizini, a da ih oni koji se nadgledaju ne otkriju.

U današnjem digitalnom svetu, sve je važnije da budemo svesni pretnje koju predstavljaju daljinski prisluškivači. Od bežičnog prisluškivanja do elektronskog prisluškivanja, sajber špijuni mogu da pristupe podacima i slušaju razgovore bez ovlašćenja. Ovom postu smo pisali o različitim vrstama napada daljinskog prisluškivanja i prisluškivačima koji su danas dostupni.

U sledećem postu će mo pisati kako da zaštitite svoju bežičnu mrežu i kako da se  zaštitite  od prisluškivanja na daljinu.

Kamera dugme

Prisluskivac standard

Snimači razgovora

Prisluškivanje mobilnih telefona

Da li su VIBER i WHATSAPP bezbedni za korišćenje?

Obezbedite svoju WI FI mrezu

Bubice za ispit okovratnik petlja