Zastita od prisluskivanja i kako se zastiti:

Zastita od prisluskivanja je danas postala potreba jer je danas je špijunska oprema dostupna svakome i po ceni i po prisutnosti na tržištu. Svako ko želi može kupiti opremu, a u Srbiji, kao i mnogim  drugim zemljama nije zabranjena. Kada bio me pitali koliko modela špijunskih uređaja postoje, autor ovog teksta ne bi mogao da da ni približan odgovor. Postoji veliki broj proizvođača opreme u svim delovima sveta. Zemlje porekla uređaja su: Izrael, Rusija, Taiwan, Južna Koreja, Japan, Kina, Nemačka… U Srbiji se takođe može kupiti ova oprema, ponuda je dobra, a cene pristupačne tako da zbog svega ovoga postavlja se pitanje i zastita od prisluskivanja i kako se obezbediti.

zastita od prisluskivanja

Zastita od prisluskivanja i sta uraditi:

E sad se postavlja pitanje:  “ Kako čovek da se zaštiti od prisluškivanja ? “ Postoje uređaji koji se zovu detektori špijunske opreme, kao što im samo ime kaže služe za detektovanje prislušnih uređaja. Ima dosta modela, različitih tehničkih karaketeristika i naravno različitog cenovnog ranga. Mi takođe imamo nekoliko modela u ponudi, pa možete pogledati na našem sajtu tehničke karakteristike istih. Princip rada je kod svih modela isti, detektuju elektromagnetno zračenje koje emituju špijunski uređaji. Razlika između modela je u osetljivosti uređaja, frekventnom opsegu, preciznosti lociranja, da li ima čitač frekvencije i slično. Najbolji model koji mi trenutno imamo u ponudi je 007 PRO. Vrlo je jednostavan za upotrebu, jako precizan, sa najširim frekventnim opsegom. Ima mogućnost da otkriva gsm bubice u pasivnom režimu, što retko koji model može. Dosta povoljniji uređaj u našoj ponudi je RF BUG DETEKTOR,  sa kojim ipak može dosta toga da se otkrije. Zastita od prisluskivanja i njena preventiva

Zastita od prisluskivanja putem blokatora:

Druga grupa uređaja koji se koriste za zastita od prisluskivanja su blokatori signala. Princip rada  tih uređaja je krajnje jednostavan, kada se uključe blokiraju određene frekvencije na kojima mogu da rade špijunski uređaji i na taj način onemogućavaju njihov rad. Što više frekvencije blokator pokriva, to je veća vaša sigurnost od prisluškivanja. Jedna antena na blokatoru signala služi za određenu frekvenciju ili određeni frekventni opseg. Takođe bitna je i snaga blokatora koja se izražava u W (vatima), logično što je veća snaga, veća je i površina koju blokator pokriva i na kojoj ste zaštićeni od prisluškivanja. Postoje blokatori koji su predviđeni da rade periodično do nekih 2h bez prekida, a takođe postoje modeli koji mogu da rade non stop bez prekida. Oni koji rade do 2h su prenosni ,sa ugrađenom baterijom, koje uvek možete nositi sa sobom. Najčešće frekvencije koje se blokraju su : wifi, gps l1, gps l2, 2G, 3G,4G1,4G2, UHV,VHF,… To su najčešće frekvencije na kojima rade prislušni uređaji.

ometaci - jammer - blokatori signala - ometaci signala - spijunska oprema

Da li posotij 100% zastita od prisluskivanja:

Da li postoji 100% sigurnost da ste obezbedili od prisluškivanja? Odgovor je  NE, ali možete stepen sigurnosti povećati na maksimalni nivo. Zajedničkom upotrebom dektora, blokatora signala, kao i primenom bezbedonosnog ponašanja podižete stepen sigurnosti na najvišu lestvicu. Pristup zaštiti  od prisluškivanja je jako kompleksna tema, a objašnjenje bi se razdužilo na 5o strana, a i više. Poslušajte sledeći savet! Zaštita od prisluškivanja se ostvaruje jedino zajedničkim delovanjem sve tri napred pomenute stvake, a ne samo primenom jedne ili dve stvake! U protivnom Vi se deklarišete kao amater!

Vase ponasenje kao najbolja zastita od prisluskivanja:

Treća stvar koju možete koristiti u zaštiti od prisluškivanja je Vaše znanje o bezbedonosnom ponašanju. Tu ima dosta stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju. Ako ste neku prostoriju proverili detektorom, potrebno je da je obezbedite video nadzorom da biste bili jednostavno sigurni da više niko nemože ponovo da postavi špijunski uređaj. Dok se obavlju poslovi sastanci prostoriji, svakao nebi bilo loše da se pusti glasna muzika. Takođe, neka fontana sa vodom koja žubori takođe je samo dodatni plus.  U kancelariji bi bilo poželjo spustiti roletne, kako bi se zaštitili od daljinskog prisluškivanja. Kako bi se zaštitili od prisluškivanje preko zida, prostorija u kojoj obavljate sastanke treba da bude unutrašnja, tj.  da nedelite zid sa komšijom. Pričajte jako tiho, koliko je dovoljno da se čujete. Ne unosite mobilne telefone u kancelariji u kojoj obavljate sastanke. Nečuvajte važne podatke na računaru, pogotuvu ne ako sa tim računarom idete na internet!  Zastita od prisluskivanja direktno zavisi od vas