Vrsnjacko nasilje u školi – kako otkriti?

Danas smo svedoci velikog porasta svih oblika nasilja, a tu nije izuzetak ni vršnačko nasilje. Svaki roditelj ne bi voleo da doživi da njegovo dete bude maltretirano i svaki roditelj je naravno veoma zabrinut. Da li ste sigurni da Vaše dete ne maltriraju u školi ? Da li znate koje su sve posledice maltertiranja po psiholški razvoj deteta? Da li znate koje sve vrste maltretiranja dece postoje? Da li znate sta je vrsnjacko nasilje ?

Vrsnjacko nasilje i koje korake preduzeti:

Najbitnija stvar jeste da na vreme otkrijete eventualno zlostavljanje Vašeg deteta i blagovremeno preduzmete odgovarajuće korake. To nije neki problem ukoliko imate veoma otvoren odnos sa detetom i postoji velika verovatnoća da će Vam dete sve ispričati. Međutim, decu je ponekad stid  da pričaju sa roditeljima na tu temu. Često misle da mogu sve sami da reše,ili da će sve to proći. Ponekad, deca imaju osećaj krivice da su ona kriva što im se sve to dešava, naročito ako su već pretrpela nasilje u svojoj porodici. Vrsnjacko nasilje nece proci samo od sebe

Vrsnjacko nasilje i njegov porast:

Porast vršnjačkog  nasilja je ogroman. Naravno, i ranije je bio prisutan, ali ne u ovolikoj meri. Sigurno se pitate zašto nam se sve to dešava? Ništa nije slučajno, to se i očekivalo, mnoge stvari su tu veoma isprepletane i utiču na porast vršnjačkon nasilja. Prvo sami smo krivi  za sve što nam se dešava, jer smo dozvolili da budemo  društvo posrnolog morala, degradiranog školstva, degradiranog zdravstva, degradiranog pravosudnog sistema… A zašto, e zato što kod nas ima preko 50% ljudi koje ne interesuje društvo u kome žive, koji ne žele da učestvuju u nijednoj društvenoj inicijativi, ni u bilo kakvom političkom životu, ili onih koji misle da ništa ne može da se promeni. Svako od nas ima društvenu odgovornost i mora da bude aktivan i spreci vrsnjacko nasilje ! Nasilje kruži u društvu, kao što voda kruži u prirodi. Svi oblici kriminaliteta moraju biti mnogo strože sankcionisani sa veoma visokim kaznama! Pa onda ne biste imali toliko droge na ulici, neko bi se teško usudio da primi mito, pa onda se muž nebi usudio da udari svoju suprugu ili zlostavlja svoje dete, nebiste morali da podmićujete doktora za neku operaciju, nebiste imali slučajeve da neko nosi oružje u ilegalnom posedu… Cela suština problema je da država mora da se obračuna sa kriminalom, mora da vlada  vladavina prava i da zakon bude jednak za sve! A za sve to je potreban veliki pritisak javnosti, to je pitanje mnogo važnije od ekonomije. Neke stvari su već počele da se menjaju na bolje, kao što je recimo predlog za pooštravanje kazne za nošenje oružja bez dozvole na 5 godina. Ili recimo akcija koju je sproveo otac Tijane Đurić da  ubicama dece sledi doživotna robija, gde je za nedelju dana skupljeno 150 000 potpisa! To zaista budi nadu da se nešto menja i kreće u boljem smeru.

vrsnjacko nasilje - nasilje u porodici

Kako otkriti vršnjačno nasilje? U nekim situacijama, ako smatrate da ste iscrpeli sve druge mogućnosti i imate opravdanu sumnju,možda Vam može pomoći nešto od špijunske opreme. Recimo neki minijaturni snimač razgovora koji biste mogli da sakrijete detetu u torbi ili zimskoj jakni. Imali biste kompletan audio nadzor kompletne komunikacije Vašeg deteta i njegovog okruženja. Ima tu jako malih modela sa odličnim kvalitetom audio zapisa, gde se sve čuje veoma jasno. Preslušavanjem tih snimaka možete dosta toga saznati i ko vrsi vrsnjacko nasilje.  Sakriti detetu neku mikrokameru, a da dete to nezna je skoro nemoguće i imali biste mnogo kraću autonomiju snimanja i dosta slabiji zvuk.Naša apsolutna preporuka je neki mali, kvalitetan audio snimač razgovora.

Šta raditi kada otkrijete vrsnajcko nasilje ?

Najvažnija stvar je da delujete i to odmah. Podnesite privatnu tužbu sa odštetnim zahtevom. Obavazno obavestite i policiju u pisanoj formi u dva primerka i obavezno overite Vaš primerak.  Zatim, obavite razgovor kod direktora i nemojte podleći „dobronamernim“ savetima direktora da će se sve to rešiti u okviru škole. Tražite od direkora da se stvar u što kraćem roku ispita i tražite da se preduzmu sve zakonske mere u skladu sa ovlašćenjem koje direktor ima.Upamtite tužite zlostavljača i njegove roditelje! Zaštite Vaše dete na način koji Vi smatrate adekvatnim. Obavezno odvesti Vaše dete kod psihologa da posledice po dete budu minimalne.

Postanite društveno aktivni!