Kako se zaštititi od neovlašćenog snimanja ili prisluškivanja? Sigurno ste na mnogim objektima primetili znak da nije dozvoljeno fotografisanje ili snimanje. Ali, ovaj znak sigurno neće sprečiti sve one koji žele da dobiju snimke ili slike da to i urade. Pa šta onda, kada je u pitanju neovlašćeno snimanje – kako se zaštititi? Današnji fotoaparati sve su manji, a da ne govorimo o kamerama. U današnje vreme kameru možete ugraditi u bilo koji uređaj. Sakriti tako da je niko ne primeti, kamuflirati na način da se nikada ne može otkriti. Na taj način uvek možete biti izloženi neovlašćenom snimanju, a da toga niste ni svesni. Iz tog razloga poslednjih godina se postavlja pitanje zaštite od neovlašćenog snimanja.

Zakonom Republike Srbije predviđeno je da je neovlašćeno snimanje kažnjivo, pri čemu su navedene novčane i zatvorske kazne za povredu ovog zakona. Država je ozbiljno shvatila ovo pitanje, ali i pored toga postoje situacije u kojima se neovlašćeno snimanje dešava. Kako biste sprečili da se i vama ovo dogodi, najefikasniji način zaštite od neovlašćenog snimanja jeste da nabavite detektor kamera, koji može biti vrlo koristan u ovoj situaciji. Najčešće je u pitanju vrlo mali uređaj velike snage, koji može stati praktično u džep, a može da detektuje kameru u okolini. Detektori kamera mogu da pronađu i najmanje kamere, tako da sa njim možete da budete sigurni da u vašoj okolini neće biti neovlašćenog snimanja. Osnovna njegova svrha je zaštita privatnosti, veoma je diskretan i omogućava maksimalnu zaštitu.

Detektor kamera je potpuno bežični uređaj, koji možete postaviti u kući ili kancelariji, ili nositi sa sobom, kako biste bili sigurni da nema kamera gde god da budete. Savremena tehologija je toliko napredovala da svi detektori kamera mogu da se koriste u bilo kojim uslovima, i da se primene na bilo koje situacije. Oni su postali osnovni vid zaštite od neovlašćenog snimanja, posebno na onim mestima gde postoje informacije, uređaji, dokumenta, i slično, od posebnog značaja, za vašu porodicu, kompaniju, državu.

Kako se zaštititi od neovlašćenog snimanja i prisluškivanja?

Bez obzira što je pitanje prisluškivanja i snimanja regulisano zakonom, nikada ne možete biti sasvim sigurni da vi niste predmet nečijeg prisluškivanja ili snimanja. Zato je najbolje da se postarate da budete zaštićeni u svakom smislu i svakom trenutku, primenom uređaja savremene tehnologije, koji mogu raditi za vas, i omogućiti vam posebnu bezbednost i sigurnost svega onoga što se nalazi u vašoj okolini, privatnoj i poslovnoj.

Neovlašćeno snimanje postalo je problem u moderno doba, sa kojim se suočava sve veći broj ljudi. Zato je važno da svako pronađe najbolji način zaštite i da primeni ono što mu se čini efikasnim. Detektor kamera može biti odlično rešenje u situacijama kada vam je potrebna dodatna zaštita, ili kada želite da budete sigurni da nećete biti predmet neovlašćenog snimanja. Zakon svakako zabranjuje, a vi se postarajte da vam zakon ni ne bude potreban u ovom kontekstu, da se zaštitite na svaki način, kako biste poboljšali svoju bezbednost, ali i bezbednost svoje porodice i članova vašeg poslovnog kolektiva.