Šta je mobing?

Mobing je izraz koji potiče od Engleskog glagola to mob, koji ima značenje navaliti, nasrnuti u masi.

Mobing predstavlja vrstu ponašanja na radnom mestu kojim se jedna osoba psihički zlostavlja, ponižava,ugrožava joj se ljudsko dostojanstvo, seksualno uznemirava, omalovažava joj se rad, zastrašuje, ugrožava joj se zdravlje, narušava ugled…

Mobing se ponekad lako prepoznaje ( agresivno ponašanje), a nekad može da bude i teško prepoznatljiv ( sakriven iza autoritarnog rukovođenja). Najčešće je cilj mobinga je da se osoba navede da sama da otkaz, ponekad je cilj mobinga seksualno iskorišćavanje, ili da se spreči napredovanje kolege koji „ugrožava“ nečiji položaj, smanjenje troškova poslovanja na nelegalan način, …

Danas je zlostavljanje na radnom mestu postalo mnogo češća pojava nego ikada. Velika ekonomska kriza, nesigurnost radnih mesta, privatizacija, sistematizacija, reorganizacija, velika konkurencija na tržištu, sve je to dovelo do povećanja učestalosti mobinga. U Srbiji nema preciznih informacija o broju zaposlenih koji su izloženi nekom vidu mobinga, ali se zna da se broj onih koji se obraćaju nadležnim institucijama veoma visok i meri hiljadama.

Mobing kao pojavu treba shvatiti veoma ozbiljno, jer ponekad može da dovede do dalekosežnih posledica. Kod velikog broja žrtava mobinga se razvija psihička bolest, kod nekih se razvijaju psihosomatske bolesti, neki su čak pokušali da izvrše samoubistvo ili su pak razmišljali o istom, ili je pak dovelo do ubistva zlostavljača…

mobing - mobbing

Kako da  prepoznam mobing ?

Napadi na žrtvu mobinga su najčešće veoma učestali ( najmanje jednom u nedelju dana) i dešavaju se u kontinuiranom vremenskom periodu ( obično traje mesecima). Ipak, postoje i izuzeci, kada se mobing može desiti i samo jedanput, kao što je to slučaj  sa seksualnim uznemiravanjem. Sledi spisak aktivnosti kojima su žrtve mobinga izložene:

 • ignorišu Vas na poslu.
 • uskraćuju Vam važne informacije
 • dobijate zadatke koji su daleko ispod Vaših profesionalnih sposobnosti
 • zatrpavaju Vas poslom koji je nemoguće urediti za zadatu period vremena
 • neopravdano Vas optužuju za propuste
 • ogovaraju Vas i omaložavaju vaš rad
 • prete Vam otkazom i disciplinskim postupkom
 • ismevaju Vaš izgled ili privatni život
 • kontrolišu Vas mnogo više nego druge zaposlene.
 • ne pozivaju Vas na zajedničke sastanke
 • stalno Vas kažnjavaju, daju Vam niske ocene rada.
 • namerno Vam uskraćuju sredstva za rad
 • stalna promena radnih zadataka
 • ne daju Vam godišnji odmor i slobodne dane
 • ne pozivaju Vas na neformalna druženja kolega
 • dobijate poslove koji negativno utiču na Vas.

 Kako da se zaštitim od mobinga

Postoji nekoliko postupaka da bi se žrtva mobing -a zaštitila, u zavisnosti od vrste i načina zlostavljanja, kao i u zavisnosti od toga ko je zlostavljač.

Po pravilu neophodno je prvo unutar firme pokrenuti postupak zaštite posredovanjem  između Vas i zlostavljača.  Zahtev za pokretanje postupka zaštite od zlostavljača unutar firme podnosi se direktoru firme, odnosno preduzetniku. Ukoliko posredovanje ne uspe ( ne dobije rešenje koje je prihvatljivo za obe strane) , protiv zlostavljača možete podneti tužbu sudu. U slučaju da je zlostavljač direktor firme ( preduzetnik), tada nije neophodno podnositi zahtev, već odmah možete podneti tužbu sudu.

U nekim situacijama, moguće je protiv zlostavljača podneti i krivičnu prijavu javnom tužiocu. Ukoliko postupak posredovanja ne uspe, poslodavac je dužan da pokrene disciplinski postupak protiv zlostavljača ( ukoliko postoji osnovana sumnja da je zlostavljanje i izvršeno). Poslodavac je dužan da donetu odluku o disciplinskom postupku protiv zlostavljača dostavi obema stranama ( i zlostavljaču i žrtvi zlostavljanja).

Zaposleni žrtva zlostavljanja, ukoliko nije zadovoljan ishodom postupka, može da podnese tužbu sudu u roku od 15 dana od dana kada je obavešten o odluci poslodavca. U nekim situacijama i pod određenim okolnostima, zaposleni koji je optužen za zlostavljanje, može da dobije i otkaz.

Sve ovo je definisano Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu, kao i Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova. U svakom slučaju, za bilo kakvo pravnu informaciju neophodno je da se konsultujete sa  Vašim advokatom.

Obezbeđivanje dokaza za mobing

Da biste podneli tužbu, nephodni su Vam dokazi. U skladu sa zakonima Republike Srbije i u konsultaciji sa Vašim advokatom, možete obezbediti i audio +video zapis protiv Vašeg zlostavljača. Za to su najpogodnije skrivene mikrokamere koje možete pronaći na našem sajtu  klikom na sledeći link: https://www.spijunskaoprema.org/spijunske-kamere/.

Ukoliko obezbedite snimak na kome se vidi i čuje mobing kojem ste izloženi, predstavlja neoboriv dokaz na sudu.