Kontrola dece u vrticu ili predškolskoj ustanovi, potreba ili hir roditelja

Kontrola dece u vrticu predstavlja problem jer se svaki roditelj često se zapita šta se dešava sa njegovim detetom dok je „poveren“ nekom na čuvanje, bilo da je u pitanju dadilja, predškolska ustanova ili vrtić. To je potpuno normalno, prirodno da roditelj brine za svoje dete. Svakom roditelju je dete najvažnije, samim tim i jegovo odrastanje,vaspitanje  i okruženje u kojoj se razvija predmet su stalnog interesovanja roditelja tako da kontrola dece ili vrticu ili predskolskoj ustanovi predstavlja i potrebu.

Problem je što kod nas nema ozbiljnog psihološkog testiranja vaspitačica ili dadilja. Problemi zaposlenih i njihovi ekcesi se stalno guraju pod tepih.Kod nas ne postoji sistem koji bi svaku psihičku labilnu osobu sklonio sa tako odgovornog zanimanja. Svi dobro znamo kako se posao u Srbiji dobija, tu nema sistema biranja kadrova, nema stroge provere psihološkog stanja od strane stručnog lica. O zdravlju nacije, naročito pshiloškom bolje da ne govorim. Dovoljno je da uzmete novine, otvorite crni hroniku i dobijate jasnu sliku zdravlja nacije. Nazalost, u eri mobilnih telefona te informacije su dostupne i deci, što je katasrofa za njihov normalni psihološki razvoj. Iz svega ovoga kontrola dece u vrticu poste i vise nego potreba[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″][vc_column_text]

kontrola dece u vrticu

 

Kontrola dece u vrticu i kako zastiti svoje dete ?

Drugi problem su i problematična deca, čiji roditelji nisu odgovorni, koji su prepušteni sami sebi. Dosta dece odrasta u nezdravim porodicama, koje su pune agresije, nasilja, nemaštine, zapuštanja. Sve se to prenosi na decu, a ona zatim agresiju ispoljavaju na svoje vršnjake i tako dolazimo do vršnjačkog nasilja i zato je kontrola dece u vrticu neophodna. Opet sistem ne funkcioniše, dugo vremena prođe dok se i ako se uopšte desi reakcija socijalne službe. A Vaše ili nečije tuđe dete može trpeti zlostavljanje i maltretiranje od strane drugog deteta duži vremenski period. Često se dešava da prođe dosta vremena dok roditelji otkriju nasilje nad svojim detetom, a tada je šteta već pričinjena.

Treći problem je nezainteresovanost i nemotivisanost vaspitačica za kvalitetan rad rad sa decom. Tu opet ispaštaju Vaša deca. Deca nisu dovoljno edukovana, ne dobijaju nova zanja, nemaju dovoljno pažnje, ne socijalizuju se u dovoljnoj meri.Teško je nekog motivisati za rad ako on od svoje plate ne može ni da preživi. Nije opravdanje,  ali to je nažalost sistem. Ista situacija je  je u svim profesijama u našem društvu. Malo je ljudi, koji uprkos svemu svoj posao rade predano i puni elana.

Kontrola dece u vrticu , tehnologijom ili preventivom ?

Roditelji trebaju svojoj deci da pruže ljubav, pažnju, roditeljsku toplinu. Treba da  stalno razgovarate sa Vašim detetom, da dete stekne poverenje u Vas i da može uvek da Vam se poveri. Ukoliko imate bilo kakve sumnje da Vaš dete trpši neki vid nasilja , u tome Vam može pomoći neki od uređaja za prisluškivanje. Najbolji uređaji za to su mikrosnimači razgovora. To su mali uređaji, potpuno bešumni, kamufirani u nekom obliku. Takav jedan uređaj možete sakriti detetu u torbi, sašiti u jakni ili dukserici…Uređaj snima zvuk, koji kasnije možete preslušati. Pošto se uređaj krije u torbi ili jakni, potreban je model sa odličnim kvalitetom audio zapisa i sa odličnim prijemom zvuka. Naša  preporuka je snimač razgovora VOX,Longlife ili SVOS koji imaju perfektan zvuk i male dimenzije, a pritom su i odlično kamuflirani.Svi ti uređaju su prikazani na nešem sajtu i možete ih pogledati.Ponekad je potrebno i preventivno i kontrolno delovati. Poželjno je povremeno proveravati šta se dešava Vašim detetom, kakvo je okruženje njegovih vršnjaka, kako se vaspitačice ophode sa Vašim detetom, kako se socijalizovalo  i sl.