Da li nas mobilni operateri prisluškuju? Decenijama unazad kako svetsku, tako i domaću javnost intrigiraju brojna dešavanja, razvijaju se mnoge teorije zavere, potvrđene i nepotvrđene. Informacije su dostupne svima, u velikoj meri, pa često nije moguća selektivna obrada informacija kako bi se donela adekvatna odluka. Jedna od često pominjanih tema u poslednjim godinama jeste i da li nas mobilni operateri prisluskuju. To je večito pitanje i dilema koja muči veliki broj ljudi, kako kod nas, tako i u svetu.

Danas skoro svako poseduje mobilni telefon, vrlo često registrovan uz adekvatan ugovor za korišćenje broja telefona. Što implicira da se tačno za ko koji broj koristi, čime je otvoren prostor za mnoga pitanja i nedoumice. S obzirom da je tehnologija vrlo napredovala u ovoj oblasti, danas mobilni telefoni nisu samo telefoni, u nekadašnjem smislu reči. Danas je telefon ujedno i personalizovani elektronski asistent, televizor, radio, služi za video pozive, fotografije, snimake, podsetnik, i još mnogo toga. Čitav naš život praktično stane u tu malenu napravu, ali je i realno pitanje šta se pozadinski dešava, da li postoje mogućnosti za prisluškivanje. Danas je čini se najednostavnije prisluškivanje mobilnih telefona.

 

Da li postoji sumnja od prisluškivanja od strane mobilnih operatera?

Nikada do sada nije potvrđena sumnja da postoji prisluškivanje od strane mobilnih operatera, što možda zaista i zvuči suludo. Morate priznati da vam se dešavalo da pričate o nekoj stvari, a da vam dan, dva kasnije internet pretraživač na telefonu ponudi nešto vezano za to. Čudno, zar ne? Može biti slučajnost, a može biti i nešto više od toga. Inače, najjednostavnija opcija ukoliko želite nekoga da prisluškujete jeste da stavite prisluškivač u mobilni telefon. Zato što praktično uvek uz korisnika i preko koga korisnik razmenjuje brojne informacije sa porodicom, prijateljima i poslovnim saradnicima. Mobilni telefon je riznica informacija, i prosto se nameće pitanje da li je bezbedno njegovo korišćenje bez ograničenja.

Naravno, sve ovo ostaje samo na nivou razmišljanja nekolicine, kojima pažnju privlače sitnice. Recimo kao što su šuštanje prilikom uspostavljanja veze, odzvanjanje prilikom nekog od razgovora, i mnoge druge stvari, koje su nam neobjašnjive. Prisluškivači mogu biti toliko maleni da ih ne biste ni primetili, bilo da su na telefonu ili nekom drugom uređaju. Opcija je mnogo, ali je ipak relevantno pitanje da li prosečan stanovnik i korisnik mobilnog telefona zaista ima toliko zanimljive informacije za prisluškivanje.

Da rezimiramo – prisluškivanje od strane mobilnih operatera nije nikada dokazano, a  vrlo je mala verovatnoća da se zaista i dešava. Prisluškivači mogu biti rasprostranjeni svuda, tako da vam u tom kontekstu bilo koji uređaj koji često koristite može biti sumnjiv. Verujemo da sve ostaje samo na nivou sumnje, da nema razloga za razvijanje teorija zavera u tom pravcu. Svakako treba imati u vidu da su prisluškivači današnja realnost i da uvek treba biti obazriv prilikom razmene informacija u bilo kom kontekstu.

1 comments