Pitanje privatnosti i nadzora nad decom često izaziva debatu među roditeljima. S jedne strane, roditelji žele da budu sigurni da su njihova deca bezbedna, dok s druge strane, deca žele svoju privatnost i autonomiju.

Gde povući granicu?

Važnost Komunikacije – Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, važno je naglasiti značaj komunikacije između roditelja i dece. Otvaranje iskrenog dijaloga sa svojom decom je ključno. Deca treba da se osećaju slobodno da razgovaraju sa roditeljima o svojim problemima, strahovima i iskustvima. Kada postoji otvoren i zdrav odnos, potreba za prisluškivanjem i proverom može se smanjiti.

Različite Faze Razvoja – Važno je uzeti u obzir različite faze razvoja dece. Mlađa deca možda zahtevaju veći nadzor, posebno u pogledu online aktivnosti i društvenih mreža. Međutim, kako deca odrastaju, važno je postepeno im pružiti veću autonomiju i poverenje.

Granica Između Nadzora i Privatnosti – Roditelji treba da postave granicu između nadzora i privatnosti. Prisluškivanje telefonskih razgovora, čitanje dnevnika ili čak praćenje svakog koraka svoje dece može dovesti do povrede poverenja. Umesto toga, roditelji mogu uspostaviti jasna pravila o tome šta je prihvatljivo ponašanje i kako se koristi tehnologija.

Podučavanje O Bezbednosti

Nadzor dece ne bi trebalo da bude samo stvar kontrole. On takođe može biti deo procesa učenja o bezbednosti. Roditelji mogu razgovarati sa svojom decom o potencijalnim opasnostima na internetu, upotrebi alkohola i droga, i drugim rizicima. Na taj način, deca će biti bolje pripremljena za suočavanje sa izazovima.

Poverenje kao Temelj

Na kraju, poverenje je ključna komponenta zdravog odnosa između roditelja i dece. Kada se deca osećaju podržano i povereno, manje su verovatno da će se truditi da skrivaju stvari od svojih roditelja. Otvorenost, razgovor i uzajamno razumevanje grade osnovu jake veze. Dakle, da li roditelji treba da prisluškuju i proveravaju svoju decu? Odgovor je kompleksan i zavisi od mnogo faktora. Ključ je pronaći ravnotežu između sigurnosti i poštovanja privatnosti svoje dece. Kroz otvoren dijalog i uzajamno razumevanje, može se postići harmonija u porodičnom odnosu.

Roditelji se često pitaju kolika je privatnosti potrebno njihovoj deci. Trebalo bi da postoji direktna veza između količine odgovornosti, doslednosti i iskrenosti koju deca pokazuju i količine privatnosti koju im je dozvoljeno.

Roditelji i deca se često svađaju oko toga gde su povučene granice, ali potreba vašeg deteta da se odvoji je veoma važna. Zato je potrebno da deca imaju privatnost.

Kada špijunirate svoje inače odgovorno dete, poruka koju šaljete je: „Ne verujem ti, čak ni kada nisi uradio ništa loše. Nemojte prisluškivati i špijunirati odgovornu decu koja poštuju granice. Zaslužila su vaše poverenje.

prisluskivanje dece

Budite iskreni sa decom

Svi mi želimo da odgajamo mladu odraslu osobu koja može samostalno da donosi odluke i koja može da vodi sopstveni život. Ne zaboravite, jedna od stvari koje tinejdžeri pokušavaju da urade tokom puberteta je samostalnos. Deo toga da imaju svoj život je da imaju sopstveni prostor.

Mislim da kada nešto stvarno izazove vašu sumnju  i  ako mislite da vaš tinejdžer možda koristi drogu, pije ili se bavi drugim rizičnim ponašanjem – imate obavezu i odgovornost prema svom detetu da pregledate njegovu sobu, pa čak i posegnete za prisluškivačima.

Jedna prazna limenka piva je dovoljan razlog. Ako nađete alkohol ili drogu ili tablete, mislim da morate da počnete da gledate okolo, jer je vaša odgovornost da pokušate da zaštitite svoje dete od njega samog. A da biste to postigli, potrebno vam je znanje, razgovor, pa čak i prisluškivači u koliko je potrebno da potvrdite vaše sumnje.

Budite iskreni sa detetom i recite mu – Izgubio si moje poverenje i počeću češće da te proveravam. Ovo radim zato što te volim, želim da budeš bezbedn.

 Prevelikom kontrolom nećete ništa postići

Ne možete decu prisluškivati 24/7, jer to bi bilo previše paranoično i stvorilo bi pogrešan efekat. Deca gube osećaj poverenja koji je veoma važan za njihov emotivni razvoj. Nikako nije dobro da prisluškivače koristite stalno. Sama potreba da koristite prisluškivače svakodnevno ukazuje na to da odnos između vas i vašeg deteta nije dobar. Poradite na tome, razgovarajte sa svojim detetom, saznajte šta ga muči i koje problem ima i kako da ih rešite. Poradite na vašem međusobnom odnosu, jer to je svakako bolje rešenje od svakodnevnog prisluškivanja i ne rešavanja problema.

Da li su nam deca bezbedna?

GPS tracker za decu

Kontrola dece u vrticu ili predškolskoj ustanovi

Najmanji prisluškivači